Ce este WordPress? De ce WordPress este cel mai popular platform pentru site-uri?

Ce este WordPress?

WordPress este un CMS (Content Management System) – Sistem de administrare a conținutului al unui website. Este o platformă scrisă în limbajul de programare PHP + CSS, HTML și Javascript. Platforma WordPress poate fi folosit gratuit de oricine, este OPEN Source – codul poate fi vizualizat și modificat de oricine. Cu ajutorul pachetei de bază, aproape oricine, fără cunoștințe profesionale poate să creeze un website, relativ simplu. Cei care nu sunt profesioniști în IT, au posibilitatea de a crea un site gratuit pe site-ul https://wordpress.com, alegând un subdomeniu gratuit, adică (domeniul-ales.wordpress.com). Cei care vor mai mult, și vor să aibă un domeniu propriu, au și această posibilitate pentru 5 dollari pe lună.  Designerii, și programatorii,  pot downloda codul de sursă al platformei de pe https://wordpress.org, și pot să-și instaleze pe propriul calculator, unde vor avea posibilitatea de a modifica în totalitate programul și design-ul, după care pot încărca (uploada) pe un server, site-ul pregătit.
Wordpress folosește așa numite teme, design-uri (themes), care se pot instala și configura cu clickuri, adică și cei care nu au conoștințe avansate, se pot descurca până la un anumit nivel, care de obicei pentru multă lume este deja și de ajuns.

De ce WordPress este cel mai popular CMS?

WordPress este cel mai popular CMS datorită simplicității de a utiliza și de cei care nu sunt programatori. Oferă posibilitatea de a instala diferite teme, design-uri. Utilizatorii pot descarca gratuit foarte multe teme, dar bineînțeles există și multe teme dezvoltate care se pot cumpăra. Un alt avantaj foarte important, pe care oferă Wordpess, este utilizarea plugin-urilor. Pluginurile oferă funcționalități în plus, în afară de funcționalitățile de bază. La fel ca și în cazul temelor, și pluginurile se instalează foarte simplu, și multe plugin-uri se pot găsi gratuit. WordPress are în spate sute de mii de programatori care contribuie gratuit la dezvoltarea temelor și a pluginurilor (modulelor), deci putem afirma, că există o întreagă comunitate globală care dezvoltă această platformă. WordPress are și o parte comercială. Oferă posibilitatea pentru multe firme și designeri individuali să dezvolte teme și pluginuri pentru bani. Foarte probabil tocmai din cauza că partea comercială și partea gratuită pot să coexiste foarte bine, face ca WordPress să fie cel mai popular CMS de pe lume.

Avantajele utilizării WordPress?

WordPress are un panou de control care permite utilizatorilor să-și administreze siteul foarte comod și ușor, asta însemnând că și o persoană care știe să scrie doar mail-uri, poate fi capabil să facă modificări pe conținutul site-ului.
Pentru Designeri oferă o posibilitate de a dezvolta teme cu cunoștințe de programare relativ minime. Oferă posibilitatea de a instala și implementa funționalități complexe prin instalarea plugin-urilor, de exemplu prin instalarea plugin-ului Woocommerce putem transforma site-ul nostru facut în WordPress într-un magazin online.

De ce WordPress?

Dezavantaje WordPress

Popularitatea acestei platform este tocmai și latura care aduce și anumite dezavantaje când vorbim despre Wordpess. Având în vedere că WordPress este utilizat de milioane de site-uri, nu este de mirare că a devenit și ținta hackerilor. Programul de bază, frameworkul poate primi update-urile automat, ceea ce face ca platforma să fie destul de bine securizată. Problemele mai mari și vulnerabilitățile provin din pluginurile gratuite. Multe dintre pluginurile gratuite după o vreme devin abandonate de dezvoltatori, iar cu timpul se descopera găuri de securitate prin care se pot ataca siteurile care le folosesc. Dacă un site nu folosește pluginuri vechi care au fost abandonate, și totul este ținut la zi, putem afirma că se poate securiza destul de bine și site-urile wordpress. Ideal ar fi, să folosim cât mai puține pluginuri, sau chiar 0, și să implementăm noi funționalitățile noi de care mai avem nevoie în site.