Despre gazduire

Gazduire Linux sau gazduire Windows ?
Despre aceasta tema mult sa discutat pe internet si probabil ca mult se si va discuta. gazduire web pe servere windows si linux Sunt care prefera sa-si cumpere gazduire web pe servere linux, si sunt care prefera serverele windows. Nu vreau sa ascund faptul ca eu sunt fan Linux, si gazduiesc toate siturile mele pe servere linux, insa nu ar fi cinstit si nici interesant ca sa le descriu doar preferintele mele. Asa ca, m-am gandit mai bine voi veni cu argumente referitoare la avantajele si dezavantajele fiecarui sistem, pentru ca ambele parti au. Fiecare tip de gazduire poate fi apropiata din diferite puncturi de vedere, si cred ca alegerea noastra depinde de scopul nostru, de tipul de activitate, ce tip de website vrem sa gazduim.
Haideti sa vedem avantajele si dezavantajele al fiecarui tip de gazduire!

ShortCuts

1: Gazduire Windows

Prima data gand ma gandesc la gazduire pe platforma Windows imi vin in minte mai ales dezavantajele acestui tip de gazduire (probabil si din cauza ca sunt fan Linux), dar nu voi lasa afara nici avantajele windowsului.
Cu totii stim ca windowsul e dezvoltat de Microsoft si este un sistem de operare destul de scump. Windowsul Home Premium costa 200 de dollari, iar Windows Ultimate costa 320 de dollari (ceea ce poate fi considerat scump sau acceptabil in fuctie de bugetul fiecarui om). Serverele Windows insa nu aceste sisteme folosesc, ci folosesc sisteme dezvoltate special pentru servere care sunt foarte scumpe. Tineti-va bine, cand cititi cat costa sistemul de operare pentru un server Windows. Editiile de windows server 2008 costa intre $1029 si $3999 de dollari, in fuctie de editie.
Cand se cumpara gazduire web pe un server windows, nu trebuie uitat ca platforma respectiva este destul de costisitoare pentru firma care ofera gazduirea. Asta rezulta de obicei in preturi mai mari pentru fiecare pachet de gazduire – deci putem spune ca gazduirea pe aceste servere de obicei este mai scump decat pe alte servere care folosesc de exemplu Linux.

Un alt dezavantaj al gazduirii pe server windows tot este legat de costuri. Pe un server windows in afara de sistemul de operare mai este nevoie de multe alte softuri care iarasi sunt scumpe. Trebuie cumparat firewallul pentru protejarea retelei, programe pentru administrare de la distanta (remote admin), si multe alte programe pentru o functionare buna. Dupa parerea experitilor windowsul nu este asa de stabil ca si sistem de operare. Ca sa ne dam seama de acest lucru nici nu trebuie sa fim experti. Un alt dezavantaj al acestor sisteme este securitatea datelor. Se stie de foarta multe lume ca windowsul nu este si nicodata nu a fost renumit pentru securitate. Asa ca daca cumparati gazduire pe servere windows recomand sa luati in considerare si aceasta latura.
Ei bine, gata cu enumerarea dezavantajelor, haideti sa vedem si avantajele windowsului!

Avantaje gazduire windows

La serverele Windows se pot integra baze de date MSSQL care sunt considerate foarte performante. Serverele Windows supporta ASP, (Active Server Pages) care este un mediu dezvoltat de Microsoft pentru pagini web dinamice. ASP-ul in ultima vreme ruleaza si pe Linux, dar mediul lui nativ este Windowsul. ASP-ul foloseste limbajul de programare .NET, si baza lui consta intr-o colectie de scripturi cu care se pot face website-uri dinamice relativ usor. Serverele Windows suporta si mediul PHP – MySql, dar nu pot folosi toate avantajele acestor medii. Un alt avantaj al windowsului care ne priveste pe noi ca si pe cumparatori de gazduire web, poate fi considerat dupa parerea mea tocmai ca este scump. Ganditi-va bine, cand se cauta gazduire pe internet de obicei fiecare cumparator isi cauta pachetul cel mai potrivit si cel mai ieftin pentru nevoile lui. Aceasta tendinta a rezultat faptul ca in ultima vreme foarte multe lume s-a apucat sa ofere servicii de gazduire, dar majoritate acestor servere nu sunt bine configurate si administrate, si probabil ca si infrastructura firmei respective nu este asa de dezvoltata. Noi ca si cumparatori putem sa gasim o asemenea firma si sa cumparam gazduire pentru ca am gasit un pachet ieftin si satisfacator nevoilor noastre. Ceea ce nu se stie este ca dintr-e aceste firme foarte multe au probleme cu serverele lor, si asta poate sa rezulte in downtimuri lungi si dese, si daca avem un website de calitate asta poate sa ne afecteze financiar si pe noi. Cand vorbeam despre faptul ca windowsul este scump si ma refeream ca acest lucru uneori poate sa fie privita si ca un avantaj, vroiam sa atrag atentia asupra faptului ca firmele care ofera si gazduire pe platforma windows au o credibilitate mai mare pentru ca au o infrastructura sa-si permita si cumpararea lincentelor Windows. Bineinteles asta nu inseamna neaparat ca firmele care nu ofera gazduire pe windows nu sunt bune. Un alt avantaj al windowsului este ca se poate administra relativ usor si de administratori cu mai putina experienta, dar acest lucru pe cumparatori nu le priveste.

TOP

2: Gazduire Linux

In comparatie cu gazduirea pe Windows, cand ma gandesc la gazduire pe serverele Linux, nu prea imi vin in minte dezavantaje. Asa cum am mai mentionat si inainte, administrarea serverelor Linux este mult mai greu si sofisticata decat administrarea windowsului, insa acest aspect pe cumparatorii de gazduire web nu le priveste, pentru ca daca cumparam gazduire pe linux pe noi, ca si utilizatori nu ne afecteaza faptul ca administratorii Linux lucreaza mai mult. Cred ca singurul lucru pe care am putea mentiona ca si dezavantaj pentru Linux, este ca mediul ASP (Active Server Pages) nu este un mediu nativ pentru Linux, si din cauza asta s-ar putea sa se intample ca nu intotdeauna sa fie up-to-date din acest punct de vedere. Desi, m-am gandit destul de mult ce dezavantaje as mai putea mentiona aici, ca sa nu fie o diferenta chiar asa de mare in comparatie cu Windows, nu prea mai gasesc. Haideti atunci sa vedem avantajele gazduirii Linux, pentru ca sunt multe:
Avantaje gazduire Linux
Serverele Linux sunt considerate cele mai stabile sisteme. Asta inseamna ca poate sa ofere servicii de gazduire fara nici o intrerupere chiar si pentru o secunda. Updatarea acestor sisteme este posibila in asa fel incat sa nu prezinte nici o intrerupere pe timp ce se fac actualizari. Aceasta preocedura este posibila datorita tehnologiei load balancing, care permite ca dumneavoastra ca si utilizator sa nu observati downtimuri in serviciile de gazduire, iar softurile folosite pe servere sa fie la zi intodeauna. Nu trebuie mentionat ca acest lucru cat de important este din punctul de vedere al securitatii si al uptimeului unui website.
Un alt avantaj foarte important al Linuxului este pretul. Majoritatea distributiilor Linux sunt gratuite, si astfel comercializatii de gazduire au costuri reduse, ceea ce se simte pana la urma si la preturile pachetelor de gazduire.
Serverele Linux suporta PHP – MySql, care poate fi considerat un mediu nativ pentru linux, si este tehnologia cea mai populara pentru crearea paginilor dinamice.
Linux foloseste cel mai popular server web, serverul Apache, care este un server foarte flexibil prin structura lui modulara, si este cel mai iubit server de catre dezvoltatori.
Sistemul de operare Linux este open source. Asta inseamna ca sute de mii de utilizatori si dezvoltatori contribuie la dezvoltarea acestei platforme, ceea ce inseamna ca este si va fi mai stabil si mai securizat intotdeauna decat softurile Microsoft, pe care numai cativa mii de oameni le dezvolta.
Linuxul foloseste permisiuni dezvoltate pentru fisiere care ii confera o securitate sporita fata de windows.
Gazduirea pe servere Linux este mai ieftina si din cauza ca serverele Linux nu au nevoie de softuri comerciale nici in afara sistemului de operare. Ma gandesc acuma la Firewall, si alte softuri care sunt de obicei folosite la construirea unui server. Bineinteles ca exista multe softuri comerciale si pe Linux, dar un administrator de servere cu multa experienta in domeniu poate sa faca administrare si fara aceste softuri. Deci practic, prin munca se poate economisi sume mari. Pentru Desktop, Windowsul este un sistem de operare foarte popular, dar nu si pentru serverele de productie. Majoritatea serverelor in lume care ofera gazduire si alte servicii web, folosesc Linux, BSD, sistemul de operare Sun Solaris si bineinteles si windows. Dintre aceste sisteme cel mai popular sistem pentru servere este Linuxul. Statisticele ne arata ca pentru gazduire cel mai popular sistem este Linuxul, si asta e din cauza a multor avantaje dintre care pe cele mai importante le-am mentionat mai sus. Daca ne punem intrebarea ce sistem sa alegem pentru gazduire, sunt de parere ca singura conditie in care merita sa luam in considerare Windowsul, este ASP, limbajul de programare .NET, dar in afara de acest mediu in fiecare caz este mai avantajos Linuxul.

Autor: Istvan

TOP

Sumar

Avantaje gazduire Windows

1: suport, mediu nativ pentru .NET
2: mediu nativ ASP

Avantaje gazduire Linux

1: costuri reduse
2: stabilitate mai mare
3: securitate sporita
4: open source (o dezvoltare mai buna si mai eficienta)
5: mediu nativ PHP – MySql, Apache (toate programele open source)

TOP