System Restore in Windows

devirusarea calculatoruluiServiciul, programul System Restore a fost creat in Windows pentru a da posibilitatea utilizatorilor sa-si reseteze calculatorul usor si rapid la stare functionala anterioara. Aceasta unelta deseori pare a fi folositoare si la devirusarea unui sistem Windows. System restore poate fi pornit atat in modul “Normal”, cat si in Safe Mode.

Ce face de fapt System Restore?

Serviciul System Restore face periodic o imagine a fiecarui fisier important din sistem (critical system files), a catorva programe importante si salveaza valorile cheilor din registry. Cand Windows-ul nu mai funtioneaza bine, utilizatorul poate sa faca un system restore, adica poate sa-si reseteze calculatorul la o stare anterioara, functionala. Aceasta procedura nu trebuie confundata cu un Backup. Deci, cu ajutorul serviciului System Restore sa nu va asteptati sa gasiti pozele sau alte fisiere personale sterse.

Situatii cand este recomandat sa folosim System Restore

– Cand windowsul da deseori erori, programele nu mai raspund (etc)
– Cand avem calculatorul virusat, si vrem sa efectuam o devirusare prin aducerea lui la momentul din timp in care virusul nu era inca prezent in sistem

Cum se foloseste System Restore

System Restore este foarte usor de folosit.
Apasam pe Start –> Run, tastam in caseta de dialog: msconfig–>Enter, apasam pe Start System Restore –> Next, selectam data din calendar la care vrem sa intoarcem in timp, si apasam Next, dupa care totul se face automat, iar sistemul va reporni exact in starea in care era la data aleasa de noi. Am mentionat ca nu vom gasi fisiere sterse, dar nici fisierele nou adaugate nu vor disparea.

System Restore pentru devirusare

O devirusare eficienta, dupa parerea mea, este bine sa o incepem cu un System Restore din Safe Mode. Virusii prezenti pe calculator nu vor disparea, dar, in majoritatea cazurilor nu vor mai porni automat. Asta se intampla datorita faptului ca daca facem un SR, cheile virusilor din registry vor fi sterse, sau cel putin dezactivate, si astfel sunt sanse bune ca virusii sa nu se mai activeze automat la pornirea sistemului, de exemplu din StartUP.
Devirusare cu SR din Safe Mode
“Safe mode”-ul poate fi pornit apasand tasta F8 la initializarea calculatorului. La apsasrea acestei taste calculatorul va intra intr-un meniu, din care trebuie sa selectam, Safe mode width Command Prompt. Dupa ce apare linia de comanda, trebuie sa tastam urmatoarele: %systemroot%\system32\restore\rstrui.exe
Cam asa arata:

cd C:\
C:\%systemroot%\system32\restore\rstrui.exe

O divirusare eficienta nu poate fi efectuata, bineinteles, decat daca dupa ce am fa cut SR scanam tot sistemul si cu un program antivirus. (Programe antivirus recomandate: BitDefender, Kaspersky). Despre devirusare puteti citi mai mult aici.

Footnote:Safe Mode
“Safe mode”-ul inseamna pornirea Windows-ului numai cu serviciile necesare pentru rularea sistemului cu drepturi de administrator.