Efecte cu lumini, schimbare Statuia lui David – Tutoriale Photoshop

In acest tutorial voi schimba backgroundul si voi adauga niste efecte de lumini pe o poza facuta despre statuia lui David, creata de Michelangelo Buonarroti intre 1501 si 1504. Poza pe care am folosit-o am downlodat-o de pe Wikipedia dar, puteti descarca de aici poza Statuia lui David.
Statuia lui David

Pasul 1: Deschidem poza cu statuia lui David si taiem, ascundem backgroundul. Cum se ascunde backgroundul cu tehnica Layer masking gasiti in acest tutorial.
Photoshop - editare sculptura lui David!

Pasul 2: Pentru a intensifica efectele in spate, folosesc o textura pe care puteti downloada de aici. Pozitionam textura in spatele sculpturii, adica sub layerul pe care se gaseste statuia.

Pasul 3: Sub layerul pe care se afla textura, cream inca un layer cu fundal negru.

Pasul 4: Selectam layerul cu statuia lui David si ridicam un pic contrastul.
Image –> Adjustments –> Brightness/Contrast – setam la +35.
La acest punct imaginea trebuie sa arate cam asa:
Statuie, Sculptura David!

Pasul 5: Adaugam lumina si culori noi. Selectam din meniu Layer –> New Adjustment Layer –> Gradient Map. Pe langa culorile negru si alb, mai adaugam inca doua culori, galben si portocaliu. Codul de RGB Hexa pentru galbenul adaugat de mine este = EFD001, iar portocaliul este = EF8201. Setarile mai exacte le puteti vedea pe imaginea alaturata.
Statuie David de Michelangelo - modificat in Photoshop!

Utilitarul Gradient Map este unul dintre cele mai frumoase utilitare din Photoshop cu care se poate juca ore intregi. Tocmai de aceea daca creati un Map de culori, merita sa-l salvati. Dupa cum vedeti lumina s-a pus si deasupra layerului de textura, ceea ce vroiam sa fac intentionat. Daca vreti sa adaugati lumina numai pe statuie de exemplu, atunci trebuie sa selectati Layer Maskul.

Pasul 6: Marim un pic Layerul care contine textura. Pentru acest lucru folosim Rectangular Marquee Tool, ca sa-l activam apasam M. Selectam cu un click layerul pe care se afla textura, iar dupa aceea click dreapta pe imagine si selectam Free Transform. Tragem la dreapta, la stanga si jos, ca textura sa acopere mai mult in spatele statuii.
Free transform David!

Momentan nu putem zice ca avem de a face cu o poza prea luminoasa. Adaugam lumina.
Pasul 7: Selectam iarasi layerul cu textura, iar din meniu alegem:
Filter –> Render –> Lighting Effects. Setarile folosite la aceasta imagine le gasiti pe poza de mai jos!
Efecte cu lumini - editare poze Photoshop!

Pasul 8: Selectam din meniu Filter –> Blur –> Blur More

Pasul 9: Mai adaugam lumina cu o alta metoda. Selectam Filter –> Render –> Lens Flare …. Pozitionam lumina cum vedeti pe imaginea de mai jos.
Lumina - editare poze Photoshop!

Ca sa evidentiem mai bine formele statuii si contrastul mai mare intre background si sculptura, mai adaugam umbra pe statuia lui David.

Pasul 10: Selectam Layerul cu statuia David si din meniu alegem Layer –> Layer Style –> Inner Shadow. Va aparea o fereastra prin care putem seta umbra pe statuie. Nu uitati de faptul ca daca apare umbra pe statuie, se evidentieaza si directia din care vine lumina. Bineinteles ca pe aceasta imagine directia luminii si alte elemente nu sunt facute sa para foarte natural, insa nici asa n-ar trebui sa punem umbra intr-un loc unde nu ajuta nici contrastul intr-un mod dorit, si mai pare si foarte artificial. In acest caz, eu voi pune mai multa umbra pe partea stanga si un pic directionat catre josul statuii. Setarile pentru acest efect le vedeti pe aceasta imagine:
Umbra pe statuia David in Photoshop!

Poate ar mai trebui sa fac niste finisari, sunt convins ca Michelangelo nu ar fi multumit de calitatea imaginii cu Statuia lui David, insa eu aici ma opresc, consider acest tutorial Photoshop terminat. Daca aveti intrebari, sugestii … / Comentariile sunt deschise.

Statuia lui David
Statuia lui David