1: Introducere in html – Tutoriale html

Limbajul html este foarte usor, veti invata repede! Tot ce aveti nevoie, este un editor de text si un browser. Nu trebuie sa cumparati cont de gazduire web, nimic. Nu vreau sa va plictisesc, asa ca haideti sa vedem pas cu pas, ce si cum trebuie facut.

Pentru invatarea limbajului html recomand:

Sa folositi unul din urmatoarele programe : notepad, wordpad, Notepad++ sau Dreamweaver, care este cel mai bun editor pentru html.
– recomand sa folositi la inceput un editor mai simplu, cum este de exemplu notepad pe windows, si mai tarziu sa incepeti sa folositi Dreamweaver. Cu Dreamweaver se pot face multe lucruri chiar si numai cu clickuri, dar daca vreti sa invatati atunci nu trebuie sa utilizati aceste facilitati la inceput.

Primul pas in html

Deschideti un editor de text, si copiati codul de mai jos in editor, si salvati fisierul cu aceasta nume: index.html

<html>

<head>
<title>Prima pagina in html!</title>
</head>

<body>

<h1>Primul meu titlu!</h1>

</body>

</html>

Dupa ce ati salvat fisierul, deschideti fisierul intr-un browser, – si va arata asa:
Tutoriale html pentru incepatori

Cunostinte de baza in html

Orice pagina web, are o structura standard. Asta inseamna ca fiecare fisier html este compusa practic din doua parti importante, care este head si body. Aceste parti sunt definite in cod si sunt niste elemente pe care de acum le vom numi taguri. Exemplu ptr un tag: <html>.
Fiecare tag trebuie inchis, exact cum punem un punct la sfarsitul unei propozitii, cand semnalam pentru cititor ca am terminat ideea. In html deschiderea si inchiderea unui tag se face asa: <html>, si inchidem cu </html>.

Head

Aici va fi definit pentru pagina, titlul care apare in browser, aici browse-ul va citi informatia pentru Titlul dorit, se poate importa alte fisiere externe, se poate defini stiluri pentru anumite parti a paginii, si niciodata nu va contine elemente vizibile pentru vizitator.

Body

Elementul, tagul body, este partea a fisierului unde vom include tot ceea ce dorim sa fie vizibil pe pagina. Asta inseamna design, tabele, linkuri, imagini etc. Tagul body intotdeauna trebuie sa urmeze dupa inchiderea tagului head, adica</head>.

Explicatia fisierului html de mai sus

1: am definit la inceputul fisierului tagul <html>, adica prin acest lucru am semnalat browserului sa interpreteze continutul fisierului ca si html, adica cod. Acest lucru este semnalat browserului si prin extensia fisierului, adica .html.
2: Am deschis partea de head a fisierului, ca sa declaram titlul paginii.
3: Am declarat titlul paginii, folosind tagul “title”, <title>Prima pagina in html!</title>
4: Am inchis partea de head, cu </head>, ca acest lucru semnalizand browserului ca tot ce urmeaza in fisier trebuie interpretat intr-un fel ca sa fie vizibil vizitatorului.
5: Am deschis tagul <body>, prin care iarasi semnalizam browserului ca urmeaza pagina in sine, continutul.
6: Ca sa avem si continut pentru exemplificare, am folosit tagul <h1>, pentru a scrie un titlu. Sa nu confundati acest titlu cu titlul declarat anterior, care apare numai sus pe marginea browserului. Titlul in tagul <h1>, apare in continut dupa cum vedeti. Ca si orice alt tag, si tagul <h1> trebuie inchis, deci inchidem cu </h1>, semnalizand browserului ca tot ceea ce urmeaza nu se mai include in titlu.
7: Am terminat cu continutul, deci iarasi trebuie sa semnalizam acest lucru, prin inchiderea tagului </body>.
8: Inchidem si fisierul, interpretarea limbajului html cu </html>.

Utilitar html online tester pentru incepatori

Ca sa va mai fie usor, am creat un utilitar pentru incepatorii html, cu care puteti practica, experimenta html-ul online, fara editoare si cu usurinta mare. Utilitar html tester. In viitor in tutorialele care urmeaza sa le mai scriu despre html, puteti folosi utilitarul pentru testarea codului. Mult succes si spor la invatat!

1 Comentariu

  1. MARIANA a scris la: 7 July 2012 at 14:56

    Multumesc, chiar mi-a fost de real ajutor!