Libertatea internetului amenintata de SUA – SOPA

Congresul din SUA vrea sa adopte o leg e impotriva pirateriei de pe internet prin care libertatea de exprimare si libertatea de impartire a continutului, a materialelor media ar fi afectate foarte serios.Aceasta lege este compusa din doua acte, numite SOPA (Stop Online Piracy Act, si Protect IP Act (PIPA), prin care guvernul ar putea sa interzica cetatenilor americani sa viziteze anumite site-uri, si utilizatorii sa mai publice materiale cu copyright pe siturile de socializare (Facebook, Twitter…) si alte site-uri cum este Youtube.com de exemplu. Cele mai mari companii si site-uri protesteaza, sau au declarat ca vor protesta impotriva acestei legi, printre care se numara, Google, Facebook, Yahoo, WordPress si multe alte site-uri populare. Congresul va vota in 24 Ianuarie 2012 si sunt sanse ca aceasta lege sa fie adoptata.

De unde provine initiativa?

Initiativa pentru adoptarea acestei legi provine de la Hollywood, de catre marile comopanii si asociatii care comercializeaza muzica si filme pe discuri (Motion Picture Association of America, Recording Industry Association of America etc.) Aceste asociatii se pare ca au reusit sa convinga o parte a guvernului ca industria filmului si a muzicii contribuie foarte mult la bugetul statului, ceea ce este probabil adevarat, dar despre o comparatie cu industria IT, nu se vorbeste din pacate.

Cum ne-ar putea afecta pe noi aceasta lege?

Desi legea se prepara pentru cetatenii americani, daca se adopta, integritatea internetului si site-urile cele mai populare ar fi afectat prin care bineinteles si utilizatorii europeni (ganditi-va numai la Youtube sau Facebook). Ingrijorarea ceea mai mare insa reprezinta faptul ca ceea ce se adopta in SUA si devine standard, sunt sanse ca dupa o vreme sa devina standard si in alte parti ale lumii. Din fericire Uniunea Europeana pana acum nu este de acord cu revocarea IP-urilor sau a domeniilor pentru combaterea pirateriei online, dupa politicienii europeni, trebuie gasit o alta solutie.

Din punct de vedere tehnic cum vor sa realizeze?

Politicienii americani se gandesc ca toate serverele, site-urile din SUA care stocheaza material illegal, (cu copyright) sa fie oprite, si ip-urile acestor site-uri si servere sa fie revocate. Vor ca utilizatorii care impart material cu copyright sa fie pedepsiti de lege (prin impartirea materialelor cu copyright putem intelege si uploadarea unui videoclip pe Youtube).
Partea cea mai grea a realizarii este ca americanii sa nu se poata uita la material illegal si la materialele stocate pe servere din afara tarii, si prin asta putem intelege serverele de pe intreaga lume. Vor ca serverele DNS sa filtreze domeniile, adresele site-urilor, si anumite site-uri sa fie accesibile doar prin ip. Acest lucru ar insemna ca tehnicienii ar trebui sa umble la cele mai mari si importante servere DNS, si sa impuna niste filtre. Acest lucru afecteaza integritatea Internetului si dreptul liber la informatie.
Partea cea mai amuzanta al acestei povesti este, ca niste programatori deja au si creat un Add-on Firefox, care se numeste DeSopa, si este capabil sa acceseze orice site din afara statelor cu ajutorul altor servere DNS de pe glob.