6: Liste ordonate si neordonate in html – Tutoriale html

Poate ca sunteti de parere ca listele in html nu sunt asa de importante, pentru ca puteti enumera si cu alte modalitati, totusi trebuie sa va contrazic daca asa ganditi. Listele sunt foarte utile, si nu numai la enumerare, ci si la crearea meniurilor pe orice pagina web. Listele sunt utilizate foarte des cand cream un meniu cu linkuri. Aceste liste pot fi stilizate foarte usor cu CSS, si utilitatea lor consta in ceea mai mare parte in faptul ca se pot stiliza usor. In acest tutorial insa eu voi prezenta doar creare lor in html. Pentru stilizarea listelor urmati tutoriale cu css, care momentan nu exista pe acest site, dar in curand voi adauga si tutoriale css.

O lista neordonata in html

<ul>
<li>Tutoriale it</li>
<li>Tutoriale html</li>
<li>Tutoriale css</li>
<li>Tutoriale Photoshop</li>
</ul>

ul – (un-ordered list) – O lista neordonata intotdeauna incepe cu <ul> si se termina cu </ul>, iar elementele sunt enumerate intre tagurile <li> si </li>.

Codul de mai sus rezulta in:

  • Tutoriale it
  • Tutoriale html
  • Tutoriale css
  • Tutoriale Photoshop

O lista ordonata, numerotata

<ol>
<li> Tutoriale Linux </li>
<li> Tutoriale Windows </li>
</ol>

ol – (ordered list) – O lista ordonata in html, incepe cu <ol> si se termina cu </ol>

Codul de mai sus rezulta in:

  1. Tutoriale Linux
  2. Tutoriale Windows

Lista neordonata – enumerare de linkuri

<ul>
<li><a href="/gazduire/linux/"> Tutoriale Linux </a></li>
<li><a href="/gazduire/windows/"> Windows</li></li>
</ul>

Codul de mai sus rezulta in:

In afara de aceste tipuri de liste mai exista si liste de definitii, care sunt folosite pentru listarea unor termeni cu explicatiile termenilor. Listele de definitii sunt rar folosite, si depasesc scopul acestui tutorial care a fost scris pentru incepatori, si nu cred ca e un lucru bun ca oricine sa fie bombardat de mii de informatii noi. Mult succes la invatat!