Programe antivirus – care este cel mai bun antivirus pentru tine?

Am reinstalat Windows-ul de sute de ori, am reparat foarte multe sisteme deja, și aproape întotdeauna s-a întâmplat, să fiu întrebat de către proprietarii calculatoarelor “Care este cel mai bun antivirus?”, sau “Ce antivirus imi recomanzi?“. La aceste întrebări nu este întotdeauna așa ușor de răspuns, pentru că fiecare dintre noi avem nevoi diferite, însă eu aici în acest articol voi încerca să enumăr niște indicii după care se poate lua mai ușor o decizie, care program antivirus îndeplinește cel mai bine nevoile fiecărui om în parte. Totodată voi enumera și niște statistici referitoare la resursele folosite de către antiviruși, top-ul antivirușilor din 2013.

Cum să alegi care antivirus iți este mai potrivit?

1: Cumperi online, folosești card bancar online? – dacă răspunsul la această întrebare este Da, atunci îți recomand să alegi un antivirus recunoscut la care să cumperi și licență. Dacă nu vrei să cumperi licență, mai rămâne varianta când schimbi antivirusul în fiecare lună cu o altă versiune trial. Asta poți să faci cam 5 luni, după care trebuie să reinstalezi Windowsul, ca să ai iarăși posibilitatea să instalezi versiuni trial de antiviruși.

Crede-mă, dacă faci tranzacții online, nu ai vrea niciodata ca cineva să-ți golească contul!
Pe lânga aceste alternative, mai rămâne varianta, să folosești Linux, cât timp faci cumparături online. Varianta asta e sigură, și nu costă bani, e gratis, dar necesită anumite cunoștințe.
Pentru cei care fac tranzacții, cumpărături online cu cardul, recomand următoarele antivirusuri:
Norton antivirus – de la Symantec,
Kaspersky Antivirus, și nu Kaspersky Internet Security,
Bitdefender – iarăși este o variantă bună,
– iar pe ultimul loc, aș include și AVG Antivirus, dar numai versiunea cu licență, versiunea trial, (versiunea gratuită) nu este de ajuns.

2: Stai pe facebook, pe Messenger, cauți informații pe net, și nu ai nimic pe calculator foarte confidențial
În acest caz este de ajuns, dacă instalezi un antivirus gratuit, cum are o versiune AVG – Antivirus. Versiunea gratuită a AVG-ului, este ideală pentru o protecție basic. Nu folosește foarte multe resurse – ceea ce rezultă în faptul, că nu va incetini foarte mult calculatorul. Bineînțeles, acest lucru depinde și de Hardware, adică cât de performant este calculatorul. Este foarte important, ca acest antivirus, să fie instalat pe un sistem curat, adică o instalare de Windows care nu a fost folosit foarte mult timp. De ce? Pentru că în anumite situații antivirus-ul gratuit, nu poate detecta un virus deja instalat, sau nu poate efectua o devirusare eficientă, plus poți să ai și troiane, de care nici nu știi, pentru că nu au simptome vizibile (adică nu apare nici o fereastră suspicioasă, și calculatorul nu-i lent).

3: Ai calculator invechit, calculator slab
În acest caz recomand utilizatorului ca să aleagă un antivirus care nu consumă foarte multe resurse. Este adevărat că multe opțiuni pot fi oprite într-un antivirus, și cu acest lucru se poate imbunătății performanța, însă cu aceste setări cresc si riscurile față de potențialii viruși. De obicei fiecare program antivirus care oferă o eficacitate sporită, consumă destul de multe resurse. În aceste cazuri trebuie găsit o soluție acceptabilă. Adică, alegem un antivirus care să ofere un nivel de protecție bună, dar nu consumă atâta de multe resurse, încât calculatorul să devină prea lent, încât să fie fustrant pentru utilizator să îl folosească. Pentru aceste situații recomand Eset Node32 sau AVG versiunea gratuită. Atenție! – AVG-ul complet consumă multe resurse, numai versiunea gratuită e “light”.
Care calculator poate fi considerat deja slab? Orice calculator care nu are cel puțin 2GB memorie, și putere de procesare peste 3Ghz. Atenție, aici nu se încadrează procesoarele dual-Core, de 2Ghz, pentru că asta înseamnă deja 4Ghz.

Câte resurse folosesc antivirușii – top 10 antivirus 2013

Datele de mai jos au fost preluate de pe site-ul av-comparatives.org, care se ocupa de ani de zile de monitorizarea eficienței antivirușilor, și sunt (au fost valabile) pentru luna mai – 2013.

Cu cât vedeți un procenaj mai mic, cu atât folosește mai puține resurse antivirusul repectiv

Kaspersky

0.4%

ESET Node32

0.6%

Symantec Norton Antivirus

1.3%

Avast Antivirus

1.3%

Bitdefender Antivirus

2.4%

AVIRA

6.1%

Panda

6.3%

AVG

7.1%

Emisoft

7.4%

McAffe

14.4%

Nu uitați – statisticile de mai sus au fost făcute cu antivirusuri Full Version – adică cu licență, și cu toate opțiunile pornite din program. Testele s-au facut pe sisteme performante, pe 64 de biți. De exemplu, după cum vedeți, AVG-ul Full consumă destul de multe resurse, dar în comparative, versiunea gratuită nu consumă foarte multe. În timpul testelor s-a măsurat, cum se comportă sistemul în timp ce se face downlod, se copiează fișiere, se deschid documente noi etc.
Pentru cei care au probleme cu calculatorul recomand sa încerce și o devirusare online, care uneori poate să ajute. Devirusarea online este gratuită.
Aștept comentarii, experiențe legate de programe antivirus!

3 Comentarii

 1. ilie oancea a scris la: 13 May 2013 at 16:12

  Pentru mine, care nu sunt prea initiat pe profil, aricolul este deosebit de util. Multumesc. Ilie O.

  • istvan a scris la: 14 May 2013 at 11:08

   Mulțumim pentru feedback!

 2. Radu a scris la: 17 July 2013 at 14:29

  Salut! Pana acum ceva timp foloseam AVG, e adevarat, versiunea gratuita! M-am gandit insa sa fac o schimbare, pentru ca am avut ceva probleme legate de securitate. Multumesc de articol, cautam ceva lamuriri ca sa pot alege alt anitvirus.