Cum să facem un site mai rapid în WordPress? – Cel mai important lucru

Cel mai important lucru care trebuie făcut pe un site facut in WordPress ca să se încarce cât mai rapid, este folosirea unui sistem de cache-ing. După cum știți, când se accesează din browser un site, browserul trimite o cerere către server, (trimite-mi te rog pagina x), iar serverul se uită dacă pagina respectivă există, și dacă da, atunci trimite fișierul html către client. Pe server, însă se mai întâmplă multe lucruri, până ce fișierul cerut, va fi trimis către client. În cazul WordPress, și nu numai, și în orice alt site făcut cu un limbaj de programare și baze de date, ce se întâmplă de fapt? Conținutul care va fi servit clientului, va trebui căutat prima dată în baza de date, iar după asta, trebuie generat fișierul html, care va fi trimis în final la client. Un site, cu cât e mai sofisticat făcut, cu atât folosește mai multe resurse și cu atât durează mai mult generarea fișierului html. Ca să evităm acești pași de fiecare dată când se cere o pagină de către un client, putem folosi un sistem cache, care va face următorul lucru. Când vine un client, și cere o pagină, pagina va fi generată din baza de date, dar în același timp se și va salva fișierul generat într-un fișier static html. Astfel când vine încă un client și cere aceeași pagină, el deja va fi servit direct fișierul html static deja salvat, astfel evitând nevoia de a interoga iarăși baza de date, și bineînțeles economisând timp și resurse. Astfel, clientul va fi servit mult mai rapid cu fișierul html, ceea ce va rezulta intr-o încărcare mai rapidă a paginii, iar resursele serverului în același timp nu vor fi folosite în plus, deci este un câștig pe ambele părți.

Cum implementăm cache în WordPress?

Implementarea unui sistem de cache în WordPress este foarte simplă, prin instalarea unui Plugin (modul). Alegerea însă, care modul să intalăm este un pic mai complicată. Există numeroase pluginuri pentru cache, și fiecare are avantajele și dezavantajele lui. Un lucru este sigur: este mai bine cu oricare sistem de cache-ing, încât fără, de tot. Unul dintre cele mai populare și bune sisteme de cache-ing este pluginul WP Super Cache.
Wp Super Cache are numeroase setări care de obicei satisfac nevoile majoritatea site-urilor. Un lucru la care trebuie să fim atenți este setarea corectă a timpului de expirare a paginilor. Timpul de expirare este termenul după care o pagină va fi regenrată după ce a expirat. În cazul siteurilor foarte vizitate acest termen poate să fie câteva secunde sau minute, dar în cazul unui website care nu are mulți vizitatori este recomandat ca să setăm un termen mult mai lung. Există și posibilitatea de a seta acest termen, să nu mai expire, setând la 0 termenul. (adică paginile să nu fie regenerate), doar atunci când un editor sau administrator cere acest lucru prin stergerea cacheului în mod manual (cu un click) din intefața de administrare.