Tutoriale Photoshop, – Margini, colturi rotunjite in Photoshop

Colturile rotunjite a unei im agini in Photoshop pot fi obtinute destul de usor si exista mai multe metode de a realiza acest lucru. In acest tut orial Photoshop voi descrie o metoda pe care o folosesc destul de des si prin care incepatorii pot sa invete si utilizarea unor unelte din Photoshop.

Deschidem o imagine din meniu si ne uitam ce model de culori foloseste imaginea. Ca sa putem lucra si face orice modificare pe oricare imagine este recomandat sa facem editarea in mod RGB (Red Green Blue). Deci in meniu selectam Image –> Mode –> RGB Color. De obicei “by default” vom avea de a face cu aceasta selectare, dar v-am atras atentia, daca o sa aveti candva probleme cu o imagine din cauza ca foloseste un alt model de culori.

1: Dupa ce am deschis imaginea, adaugam un strat transparent, un layer, deasupra imaginii. Acest lucru poate fi realizat cel mai simplu daca apasam Ctrl+Shift+n si dam OK sau din meniu Layer –> New –> Layer.

Dupa ce am adaugat layerul nou, dam click pe el asa cum se vede pe imagine, Layerul nou se numeste Layer 1 si este selectat. Daca nu gasiti aceasta fereastra puteti sa-l activati din meniu selectand Window –> Layers sau puteti sa-l activati apasand tasta F7.

2: Dupa ce am selectat layerul nou, alegem din Tools, Rounded Rectangle Tool. Sus, la optiuni putem selecta Radius, adica cat de rotunjit vrem sa facem o selectare la o imagine. Eu in cazul acestei imagini am setat Radius la 20px. Dupa asta putem sa facem selectarea tinand apasat clickul stanga, facem o selectare cu Rounded Rectangle Tool. Selectarea va fi in viitor partea din imagine pe care vrem sa pastram. Cam asa arata selectarea (culoarea selectarii nu conteaza.)

3: Dam click dreapta pe selectare, partea alba pe imagine(layerul nou) si selectam dintr-un pop-up window Blending Options. La Advanced Blending, setam Fill Opacity la 0%.

4: Din meniu alegem Select –> Load Selection care va face iarasi selectia care aparent a disparut, dupa ce am setat Fill Opacity la 0%.

5: Alegem din meniu Edit –> Copy Merged

6: Cream inca un layer nou transparent Ctrl+Shift+n. Dam click pe noul Layer si apasam Ctrl+v pentru Paste. Partea selectata a imaginii acum deja cu colturi rotunjite va fi astfel copiata pe noul layer. Momentan inca nu este vizibil ca au disparut colturile imaginii ca sa terminam toata treaba, dar trebuie sa stergem restul Layerelor, adica Backgroundul si Layerul pe deasupra. Ramane doar ultimul Layer.

7: Salvam imaginea in format PNG, ca programele sau pag inile web daca vrem sa folosim imaginea creata in web design de exemplu, se poate profita de colturile rotunjite si de transparenta, in alt caz daca salvati imaginea in JPEG, backgroundul imaginii va deveni alb.
Acest tutorial Photoshop este primul tutorial scris pe acest site, in viitor vom publica multe alte tutoriale Photoshop pentru diferite nivele de cunostinte Photoshop.

2 Comentarii

  1. cristi a scris la: 28 September 2011 at 6:42

    Ceva nu este in regula. Am urmat pasii, s-a decupat poza cu colturile rotunjite, insa background-ul alb face parte tot din poza. Adica marimea pozei este aceeasi ca inainte numai ca are alb pe margini si nu se vede.

  2. istvan a scris la: 28 September 2011 at 10:56

    Vezi daca ai salvat poza in format PNG, ca altfel in format JPG se adauga automat background alb, sau negru. Ai grija la pasii 3, 4 si 5.